De Oudheidkamer Wolvega organiseert in samenwerking met jongeren uit de jaren ‘60, ‘70 en‘80 een tentoonstelling met de titel: ‘Van nozems tot hipsters’. De opening is tijdens en in samenwerking met het Lindefestival op 24 september en sluit op 17 december 2022.
In de tussentijd is er volop gelegenheid om de tentoonstelling te bekijken, een rondleiding te bestellen, een thema-avond of een workshop te organiseren of bij te wonen of misschien wel een kleine reünie. Kortom: het is een tentoonstelling die uitnodigt tot ontmoeting en activiteit.

In veel opzichten brak er in de jaren ‘60 een nieuwe tijd aan. Het ging economisch wat beter, er kwam meer vrije tijd, het gemiddelde opleidingspeil ging omhoog net als de verdiensten. Er kwamen popgroepjes op, de mode veranderde, vrouwen en kinderen kregen meer rechten en de moraal werd vrijer. Je mocht kritiek hebben; kritiek was ludiek!

In de opeenvolgende jaren waren in Weststellingwerf steeds nieuwe groepen jongeren actief. Ze organiseerden “Appèl-avonden”, Poëtry and Jazz-bijeenkomsten, Discobals, Weekenden, Festivals, Forumdiscussies, Hearings, Filmavonden, Themabijeenkomsten, Popgroepen, Protestacties, Bewustwordingsbijeenkomsten, Werkgroepen, Creatieve workshops, Volksdansen, Kampvuren, Scholierencafé’s, opvang voor schoolverlaters en werklozen, een Zeefdrukkerij, een eigen blad, om maar wat te noemen. Een greep hieruit zal in de tentoonstelling voor het voetlicht worden gebracht.
De tijdlijn door middel van krantenkoppen laat zien dat de onderwerpen van toen nog steeds actueel zijn. Maar ook dat vanuit de bevolking veel georganiseerd kan worden als we samen de schouders eronder zetten. Dit nodigt dan ook uit om samen met de gemeente Hearings te organiseren om te peilen waar op dit moment de behoefte ligt om elkaar meer te kunnen ontmoeten. Aan de uitwerking hiervan wordt nog gewerkt. Maar bij deze nodigen we alvast iedereen uit, ondernemers, jongeren, ouderen, nieuwkomers, burgers, boeren en buitenlui…
‘Van nozems tot hipsters’ vindt plaats in een ruimte tegenover de Oudheidkamer naast de bibliotheek. De openingstijden zijn op woensdag t/m zaterdag van 13.00 – 17.00 uur.

Voor groepen van 7 tot 12 personen bestaat de mogelijkheid een rondleiding te arrangeren. Dit kan enkele weken van te voren worden aangevraagd via de website van de Oudheidkamer. Voorts zullen er af en toe workshops en themabijeenkomsten worden georganiseerd. Hou hiervoor de media en de website van de Oudheidkamer in de gaten!

Voor de Rondleiding voor groepen kan u zich hier aanmelden:

RONDLEIDING GROEPEN : Van Nozems tot Hipsters voor groepen  ( 7 tot 12 personen )